Vulva Klachten

Vulva klachten zijn alle klachten die kunnen ontstaan in het gebied van de uitwendige vrouwelijke geslachtsdelen. Deze kunnen bestaan uit pijn en/of jeuk, maar een schraal, brandend of een schrijnend gevoel kan ook. 

Vulva klachten worden veroorzaakt door veel verschillende aandoeningen.

De vulva

De vulva is het hele gebied vanaf de buitenkant van de buitenste vulvalippen tot aan de ingang van vagina
Vulva door E. Swanborn
Vulva klachten worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen. Klik op een van de aandoeningen om meer te lezen.
Op de website van de NVVVP is meer informatie beschikbaar over de normale Vulva.

Vulva behandelingen

De behandeling van vulva klachen is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. 
Deze worden verder beschreven in de voorlichtingsinformatie per aandoening.

De meest voorkomende behandelingen zijn:

  1. Het smeren van verschillende zalven of cremes
  2. Begeleiding door bekkenfysiotherapeut
  3. Begeleiding door psycholoog en of seksuoloog
  4. Begeleiding door een pijnspecialist
  5. Een operatie of laser behandeling
  6. Pillen of injecties
Vaak bestaat de begeleiding uit een combinatie van de bovenstaande mogelijkheden.
Klik hieronder voor meer informatie.

Zorgzoeker

Voorlichtingsinformatie Vulva klachten

Het vulvazorgnetwerk maakt gebruik van uniforme regionale patientfolders, deze zijn onder anderen ontleend aan de stichting Lichen Sclerosus, Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie (NVDV) en Nederlandse vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

image

Zorg voor vrouwen met vulva klachten in de regio Zuidwest Nederland

Uw huisarts verwijst u naar een medisch specialist. In geval van vulva klachten kan dit een dermatoloog of gynaecoloog zijn. Deze stelt op basis van lichamelijk onderzoek en soms aanvullend onderzoek een diagnose en stelt een behandeling. Als de klachten hiermee goed onder controle zijn, kan het zijn dat u ontslagen wordt uit controle, terug verwezen wordt naar uw huisarts, of bij deze specialist onder controle blijft.
In onze regio zijn er in verschillende ziekenhuizen gespecialiseerde vulva-poli's, uitgevoerd door een dermatoloog of gynaecoloog met een aandachtsgebied vulvapathologie en soms door deze twee specialisten samen. Als uw specialist of huisarts twijfelt over de diagnose of de klachten niet voldoende verholpen worden met de ingestelde behandeling, kan u verwezen worden naar een van deze vulva poli's.
In onze regio is er een samenwerking tussen deze verschillende vulva poli's, deze bestaat onder anderen uit een periodiek multidisciplicair overleg, een duidelijk zorgpad en uniforme patient informatie (te vinden op deze website). Onderzoek en onderwijs binnen dit samenwerkingsverband zijn in ontwikkeling.
Door het opbouwen van dit vulvapathologie netwerk in de regio Zuidwest Nederland versterken we de regionale samenwerking en gebruiken we alle kennis, ervaring en kunde om de beste zorg op de juiste plaats leveren aan patiënten met vulvaire afwijkingen. Het is daarbij voor de patiënt, verwijzer en zorgverlener duidelijk welke zorg waar wordt geboden en er is betrouwbare uniforme patiëntinformatie beschikbaar.